2 november Literair concert De rechtvaardigen

foto Jelmer de Haas

Jan Brokken (tekst), Lidy Blijdorp (cello) en Tobias Borsboom (piano) brengen op zaterdag 2 november hun tekst- en muziekprogramma De rechtvaardigen

Jan Brokken leest voor uit zijn boek De Rechtvaardigen . Lidy Blijdorp en Tobias Borsboom voeren werken uit van Dmitri Sjostakovitsj, Henriëtte Bosmans, Maurice Ravel, Max Bruch, Ernest Bloch en Franz Schubert. Klik hier voor het volledige programma.

Aanvang 20.00 uur ; zaal open om 19.30 uur
Locatie: ten huize van de familie De Beer, West 3 (9285WB) Buitenpost.
Toegang: € 20
U kunt nu reserveren

Hoe een Nederlandse consul duizenden joden redde

In ‘De rechtvaardigen’ beschrijft Jan Brokken het verhaal van de Nederlandse consul, Jan Zwartendijk. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte deze consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. In korte tijd schreef hij koortsachtig duizenden visa uit. Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment.

Lidy Blijdorp heeft gestudeerd bij Monique Bartels (Koninklijk Conservatorium, Den Haag), Michel Strauss (Conservatoire National Supérieure de Paris) en Gary Hoffman (Chapelle Elisabeth). Daarnaast volgde ze lessen bij Anner Bylsma en Dmitri Ferchtman.

Lidy behaalde prijzen bij o.a. de Amsterdamse Cellobiënnale, het Grachtenfestival Conservatorium Concours, het SJMN, het Prinses Christina Concours en het Internationale Charles Hennen Concours. In 2014 won ze de Prix Académie Ravel (Frankrijk).

Tobias Borsboom

Als winnaar van de Dutch Classical Talent Award speelt hij sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Met violist en duopartner Piotr Jasiurkowski won hij de publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest, en recent met zijn soloprogramma Wanderer in binnen- en buitenland.

Dit bericht is geplaatst in Concerten. Bookmark de permalink.