Duo Joris van den Berg & Martijn Willers -26 september 2015, Buitenpost

Op zaterdag 26 september ten huize van de familie G. de Beer, West 3 (9285 WB) BUITENPOST

Concert voor piano en cello Joris van den Berg & Martijn Willers

Kijk en luister ook op You Tube

Aanvang 20.00 uur; zaal open 19.30 uurBerg Willers 20150926

Programma
J.S. Bach – Gambasonate nr. 1 in G-groot, BWV 1027
Toshio Hosokawa – Lied III (2007)
L. van Beethoven – Sonate voor cello en piano in C-groot, op. 102 nr. 1
– pauze –
J.S. Bach – Gambasonate nr. 2 in D-groot, BWV 1028
Alfred Schnittke – Musica Nostalgica (1992)
L. van Beethoven – Sonate voor cello en piano in D-groot, op. 102 nr. 2

“Nicht Bach, sondern Meer sollte er heißen!” (Niet Beek zou hij moeten heten, maar Zee!), zou Beethoven gezegd hebben over de grote componist, een van zijn grote voorbeelden en inspiratiebronnen.
De twee Sonates voor cello en piano opus 102 behoren tot de late periode van
Beethoven’s leven waarin hij zich steeds meer op contrapunt en polyfonie beroept binnen de klassieke harmonie en vorm. Beethoven’s sonates opus 102 zijn twee van de absolute hoogtepunten van het (cello-piano) repertoire met hun enorme rijkdom aan expressie en karakter en hun verbijsterende, diepgaande langzame delen. Een mooiere combinatie dan met de prachtige, levendige Gambasonates van Bach is bijna niet denkbaar. De stukken van de grote meesters van weleer worden afgewisseld met werken van recentere grootheden. Toshio Hosokawa’s dramatische, vertellende Lied III (2007) en Alfred Schnittke’s Musica Nostalgica (1992), waarin we ons bijna terug wanen in de tijd van de andere grote componisten in het programma…

Duo Joris van den Berg & Martijn Willers
Joris van den Berg en Martijn Willers werkten voor het eerst samen in 2006, tijdens de voorbereiding voor het 1e Nationaal Celloconcours. Nadat het concours met een 1e prijs voor Joris werd afgesloten besloten de musici samen te blijven werken.
Joris perfectioneerde zijn stijl met studies in Manchester en Keulen bij onder andere Ralph Kirshbaum, Gary Hoffman en Frans Helmerson. Hij wordt gekarakteriseerd als een ware artiest met een persoonlijke klank, een intelligente en warme muzikaliteit, een sterke overtuiging en een indrukwekkende beheersing van het instrument. Hij werkte samen met musici als Daniel Hope, Liza Ferschtman en Gary Hoffman in zalen zoals de kleine
zaal van het Concertgebouw en de Wigmore Hall in Londen, en soleerde met onder andere het Residentie Orkest, Manchester Camerata en het Symfonieorkest van Vlaanderen.
Martijn studeerde in Amsterdam bij Mila Baslawskaja en David Kuijken. Als solist won hij in maart 2006 de SNS Reaal Fonds Masterclass Prijs in de Finale van het Vriendenkrans Concours van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest. Al tijdens zijn studie specialiseerde hij zich in kamermuziek. In vele verschillende samenstellingen speelt hij uiteenlopend repertoire, zichzelf steeds verfijnend in de kunst van het samenspelen.
Samen speelden Joris van den Berg en Martijn Willers onder andere in het Concertgebouw, Amsterdam, Vredenburg, Utrecht en vele andere zalen in Nederland. In 2008 was het duo prijswinnaar bij het Internationale Johannes Brahms Kamermuziekconcours in Pörtschach, Oostenrijk.
In mei 2014, na een grote tournee langs de belangrijkste Nederlandse concertzalen, waren Joris en Martijn winnaars van de Dutch Classical Talent Award 2014
In oktober 2013 vond de release plaats van de eerste cd van het duo met de titel ‘Dialogo’, met cellosonates van Prokofiev en Britten en ‘Grave’ van Lutoslawski.
In juni 2014 maakten zij een zeer succesvolle tournee door China, met 11 concerten in belangrijke concertzalen in o.a. Peking en Shanghai.
In het zoeken naar de muzikale waarheid en de muziek tot het uiterste uitdiepen vinden Joris en Martijn in elkaar ideale collega’s. Met hun energieke en doorleefde concerten, spontaan maar doordacht spel en zichtbaar plezier in de muziek veroveren ze de harten van vele luisteraars.

Dit bericht is geplaatst in Concerten. Bookmark de permalink.