Winnares Lisztconcours Mariam Batsashvili 7 februari 2015 in Buitenpost

Zaterdagavond 7 februari a.s. is de winnares van het 10e Internationaal Liszt Concours 2014, Mariam Batsashvili (Georgië, 1993), te gast in de schitterende raadzaal van het gemeentehuis van AchMariam Batsashvilitkarspelen te Buitenpost. In samenwerking met de Gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel organiseren wij dit concert. Zaal open vanaf 19.30 uur. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

Nu te zien op You Tube

Op 8 november 2014 won Mariam Batsashvili (Georgië, 1993) de Eerste Prijs van het Liszt Pianoconcours in Utrecht. Zij ontving haar prijs in de Grote Zaal van TivoliVredenburg, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima. “Winnares Batsashvili maakt van elke zin iets bijzonders”, kopte het NRC Handelsblad. 

Zij mocht tevens de Prijs van de Junior Jury en de Prijs van de Muziekkritiek in ontvangst nemen. De Internationale Persjury noemde haar een “compleet artiest” met een “weergaloos toucher” en vol “oprechte emotie”.

Mariam speelt op 7 februari de volgende werken van Liszt: Bénédiction de Dieu dans la solitude (Harmonies poétiques et religieuses), S173/3, Andante lagrimoso (Harmonies poétiques et religieuses), S173/9, Fantasie über Themen aus die Oper Le Nozze di Figaro and Don Giovanni, S697, Sarabande and Chaconne über Themen aus dem Singspiel Almira, S181 en Hungarian Rhapsody No. 2, S244/2.

Biografie Mariam Batsashvili, Eerste Prijswinnaar 10de Liszt Concours

Op 8 november 2014 won Mariam Batsashvili (Georgië, 1993) de Eerste Prijs tijdens het 10de Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht. Zij ontving haar prijs in de Grote Zaal van TivoliVredenburg, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima. “Winnares Batsashvili maakt van elke zin iets bijzonders”, kopte NRC Handelsblad.

Batsashvili mocht tevens de Prijs van de Junior Jury en de Prijs van de Muziekkritiek in ontvangst nemen. De Internationale Persjury noemde haar een “compleet artiest” met een “weergaloos toucher” en vol “oprechte emotie”.

Batsashvili is de eerste vrouwelijke Eerste Prijswinnaar van het Liszt Concours. Als winnaar wacht haar een uitgebreide concerttournee die haar zal voeren naar ruim twintig landen. De ochtend na haar overwinning in TivoliVredenburg debuteerde zij al in een uitverkochte Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Samen met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. James Gaffigan speelde zij, net als tijdens de Finale, Liszts Concerto No. 1 in Es.

Mariam Batsashvili studeerde achtereenvolgens aan de E. Mikeladze Central Music School in Tbilisi en aan de Hochschule für Musik Franz Liszt in Weimar bij Grigory Gruzman. Zij won prijzen bij verschillende concoursen, zoals in 2011 de Eerste Prijs van het Internationaal Franz Liszt Concours voor Jonge Pianisten in Weimar en een jaar later de Tweede Prijs van het María Herrero Concours in Granada. Behalve in haar geboorteland trad Mariam Batsashvili al op in onder meer Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Israël en Zuid-Afrika , zowel in recital als met orkest. Zij was solist bij het Erfurt Philharmonisches Orchester en diverse malen bij het Cape Town Philharmonic Orchestra.

De jury en de pers over Mariam Batsashvili:

Boven alles een speler met de grootste verfijning en smaak. Het is het soort van spel dat het beste in de muziek van Liszt naar buiten brengt.” – uit het juryrapport

Batsashvili overtuigde de jury met een atletische snelheid en een poëtische toon.” – de Volkskrant

Batsashvili speelde stevig, was vingervlug in de pirouettes op de piano en gevoelig delicaat als dat nodig was.” – De Telegraaf

Zij speelde met een natuurlijke noblesse en excelleerde door haar zangerige, transparante toon.” – Trouw

De gepassioneerde winnares Mariam Batsashvili muntte uit in een gevarieerde aanpak, een persoonlijk verhaal met veel poëzie.” – NRC Handelsblad

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Concerten. Bookmark de permalink.